Lacul Bâtca Doamnei

mart. 21st, 2010 | De | Categoria: batca doamnei, Locatii

lacul.batca.doamnei

Supranumit și „Lacul Lebedelor„,Lacul Batca Doamnei a fost format in anul 1962 prin bararea Bistritei si indiguirea pe partea stanga a unui perimetru din albia majora a acestui rau. Alimentat cu apa din lacul de baraj Izvoru Muntelui-Bicaz, la care se adauga vechiul curs al raului Bistrita, precum si paraul Doamna, lacul reprezinta un important element de protectie al orasului Piatra Neamt.

Cu o lungime de 3,2 km si o suprafata de 235 ha acest lac a devenit in ultimii ani  un adevarat paradis pentru pasarile venite de pe culoarul de migratie est carpatic. Datorita conditiilor bune de iernat pe care le ofera lacul, in fiecare iarna la Piatra Neamt putem admira frumusetea numeroaselor specii de pasari care poposesc aici.

De la lebedele omniprezente în ultimii ani sau egretele mari si până la populatiile de corcodel cu gat negru, corcodel cu gat rosu, ferestras mare, ferestras motat si ferestras mic, aceste populatii de păsări ce ierneaza aici se remarcă atât sub aspect calitativ, cat si cantitativ. Ziua stau pe luciul de apa si inoată frecvent la marginea ghetii, iar seara se retrag  spre locurile de hrănire. Apoi, se deplaseaza pe raul Bistrita, in aval si pe afluentii acesteia: Oantu, Pângaracior, Secu – Vaduri, Cracau, Doamna, Agarcia, putand fi observate si pe lacurile Vaduri si Pangarati.

Locatie:  Batca Doamnei, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Scrie un comentariu