PUSCHIASIS Vincenzo

PUSCHIASIS, Vincenzo (3 decembrie 1874, Rigolato Friuli, Italia – 27 august 1941, Piatra Neamţ), sculptor în piatră.

S-a impus nu numai pe plan local, dar şi naţional, prin numărul mare de monumente şi calitatea acestora. Cursurile primare şi şcoala profesională în localitatea natală. A lucrat ca muncitor, deprinzând, încă din fragedă tinereţe, arta cioplitului în piatră. In Piatra Neamţ a venit în 1899, mânat de greutăţile vieţii. După multe căutări, şi-a deschis cariera de piatră, Peste Vale, la poalele Cernegurei, la Băcioaia de lângă Văleni. Cunoscându-l pe Carol Zani, maistru zidar, a făcut parte din echipa de muncitori italieni, încă din primul deceniu al secolului al XX-lea, echipă care a constituit după Primul Război Mondial nucleul Antreprizei de construcţii din judeţul Neamţ. Căsătorit, în 1905, cu Tereza Barassi din Piatra Neamţ, italiancă de origine, venită şi ea împreună cu părinţii la sfârşitul secolului al XIX-lea, la nuntă participând nu numai italienii din oraş, dar şi cei din Bicaz şi de pe valea Tarcăului. Copii: Anna Puschiasis (1908) şi Carol Puschiasis (1912); nepoată: Giovana Barass. Nu şi-a vizitat ţara de baştină naturalizându-se definitiv în România. Ani de-a rândul „şef de clan”, autoritatea sa morală extinzându-se nu numai asupra comunităţii de italieni ci şi a celei evreieşti. A trăit şi a prelucrat piatră brută adusă de la cariera Băcioaia-Văleni. Opera sa e răspândită pe aria judeţelor Neamţ, Bacău, Vaslui şi Suceava, cuprinzând monumente ale eroilor, obeliscuri, socluri pentru statui, pietre funerare, colonade ş.a. Lucrările se caracterizează prin rezistenţă, fineţe, eleganţă, îmbinare de stiluri, frumuseţe.
Dintre lucrări amintim: Monumente ale eroilor: Complexul funerar din Cimitirul „Eternitatea” Piatra Neamţ (în colaborare cu Gh. Iconaru) – lucrare unică în ţară în concepţia ei, devenită în timp sanctuarul de pomenire a celor căzuţi la datorie; cele din Bistricioara, Căciuleşti, Verşeşti, Roznov, Bahna, Văleni, Zăneşti; Obeliscuri: Gârcina, Oanţu, Roznov, Piatra Şoimului, Podoleni; Statuia ostaşului erou din Viişoara; zidul de piatră pe care sculptorul Mihai Onofrei a executat basorelieful cu chipurile celor trei mari directori ai Liceului „Petru Rareş”: Calistrat Hogaş, Ion Negre şi Mihai Stamatin; mormintele lui Aurel Băeşu şi G.D. Lalu; piatra funerară şi mormântul lui Gh. Roset Roznovanu din Roznov. Eforturi mari a depus, din 1929, sub supravegherea lui Gh.V. Măcărescu la construirea clădirii Teatrului Naţional din Piatra Neamţ (cum se numea atunci, actualul edificiu al Teatrului Tineretului).
Contribuţii ale sale se regăsesc din valea Tarcăului şi până în dealurile Vasluiului: poduri, apeducte, viaducte, ziduri de consolidare, fântâni, biserici, monumente funerare diverse, „prin îmbinarea unor stiluri arhitectonice bine diferenţiate care au marcat îndeosebi epocile regilor Ferdinand şi Carol II” (Lucian Strochi).

Sursa: Dictionarul oamenilor de seama din judetul Neamt autor:Constantin Pangrati, editura Crigarux, 1999

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.