Simpozionul Naţional „Criosfera 2013”, Piatra Neamţ, 21-24 februarie

criosfera.2013.piatra.neamt

În perioada 21-24 februarie 2013, Piatra Neamţ  va fi gazda primului simpozion naţional dedicat criosferei „Criosfera 2013” în cadrul căruia se vor prezenta date şi lucrări ştiinţifice referitoare la criosferă.

Conferinta va examina stadiul actual al cercetării  in domeniul criosferei și va oferi, de asemenea, un forum pentru a discuta despre eforturile  făcute  în proiectele de cercetare curente ,cooperarea  internatională în acest domeniu, cat si oportunitatea de a intra in contact cu  viitoare proiecte de cercetare.

 

Criosfera este acea parte a sistemului planetar care conține toată zăpada, gheața și solul îngheţat  de pe și de sub suprafața Pământului, mărilor  și oceanelor. Acesta include stratul de gheată, ghetarii, aisbergurile, calotele glaciare, banchiza, stratul de zapadă, permafrostul și solul îngheţat în anotimpul rece, precum și gheața din lacuri şi fluvii.

 

Criosfera este o componentă sensibilă a sistemului climatic, și oferă indicatori-cheie ai schimbărilor climatice. Modificările aduse componentelor din criosferă pot avea un impact asupra nivelului mării, resurselor de apă, stării ecologice, frecvenței inundaţiilor produse de topirea bruscă a gheţarilor din lacurile glaciare și alte pericole naturale în regiunile montane și, astfel, având o iportanţă deosebită pentru mediul înconjurător şi pentru inginerie.

 

Ghețarii și calotele de gheață acoperă aproximativ 10% din suprafața planetei. Ei joacă un rol cheie în conturarea climei Pământului și în viețile multor specii de viață. În ciuda rolului important jucat în viața Pământului de criosferă, acesta rămâne în mare parte neexplorată. Accesul în zonele izolate si clima extrema face dificilă explorarea gheații polare la nivel planetar.

 

Secţiunea de referate şi comunicări va fi dedicată cercetătorilor şi exploratorilor aflaţi la început de carieră. Tema abordată va cuprinde subiecte din domeniul glaciologiei, schimbărilor climatice, schimbărilor observate în criosferă, criosfera și nivelul mării, criosfera și  resursele de apă, criosfera și ecologia, adaptarea la modificările criosferice și dezvoltarea durabilă.Participanţii vor beneficia de mentoratul unor personalităţi care au asigurat şi în România existenţa unei comunităţi ştiintifice preocupată de problemele criosferei pe plan local şi global.  Programul simpozionului cuprinde activităţi multiple: proiecţii de filme documentare, filme de animaţie şi artistice, proiecţii de diaporamă, expoziţii tematice de artă forografică şi arte plastice.principalele Toate acestea vor fi o punte de legătură între specialişti şi publicul larg care va avea acces la acest eveniment.

 

Această conferință este o oportunitate ideală de a extinde comunicarea şi colaboarerea  între cercetători, profesori, student şi oficiali din agenţiile guvernamentale  pentru a evidenția rezultatele de cercetare importante.

 

Printre personalităţile în domeniu ce vor lua parte la eveniment se vor număra: Cristian Lascu (redactor-şef al revistei Naţional Geographic Romania), Cristian Goran (director adjunct al Institutului Speologic „Emil Racoviţă” al Academiei Române), Alexandru Marinescu (membru corespondent al Academiei Române), Maria Rădoane (profesor în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava), Petru Urdea (profesor în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara), Constantin Lăcătuşu (explorator, alpinist geolog), Petre Popescu (cercetător în cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române) şi Sorin Cheval (reprezentant al Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, vicepreşedintele Societăţii Române de Meteorologie). Lista completă a participanţilor o găsiţi aici.

 

Organizatorii invită oamenii de știință, inginerii, managerii și studenți, precum și reprezentanții  agențiilor guvernamentale, ai autorităţilor regionale şi locale, mass-media și  publicului larg, care sunt interesați de aceste subiecte să participe la conferință.

 

Manifestarea va avea loc în perioada 21-24 februarie 2013, la sediul Universităţii Populare „Emil Racoviţă” – instituţie cultural ştiinţifică a Casei de Cultură din Piatra-Neamţ.

 

Înscrierile se fac online, completând formularul de înscriere . Taxa de participare variază între 30 RON (până la 15 ianuarie) și 50 RON (la fața locului).

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.