Vacanţa de Paşte la Piatra Neamţ – istorie, spiritualitate şi cultură

mart. 13th, 2014 | De | Categoria: NOUTATI

 

oua.pasti.piatra.neamt

Sărbătorile de Paste se apropie cu pasi repezi. In acestă perioadă Moldova si Bucovina sunt printre cele mai cautate zone, datorita traditiilor unice si locurilor deosebite. Turiştii care vor să lase agitaţia din oraş pentru a primi Lumina Sfântă din Noaptea Învierii, departe de aglomeraţie pot alege să rămână peste noapte la mănăstiri şi să guste bucatele tradiţionale de Paşte.

Cand pleci in vacanţă, pe lângă odihnă si liniştea de care vrei sa ai parte te astepti sa vizitezi locuri noi, unde sa te simti bine si să vizitezi acele locuri din minunata noastră ţară pe care poate incă nu ai avut ocazia să le cunosti.
Asa că, dacă ai decis sa-ţi petreci sărbătorile de Paşte în regiunea Moldovei, destinaţia ta nu poate fi decât ţinutulu Neamţului şi „cel mai frumos oraş de munte al Moldovii”, supranumit pe bună dreptate “Perla Moldovei”- Piatra Neamt.

Vacanţa de Paşte 2014 în Piatra Neamţ înseamnă timp petrecut intr-un oraş pe cât de pitoresc, pe atât de accesibil, ce oferă multiple posibilităţi tuturor vizitatorilor săi, fie că aceştia preferă drumeţia, fie că doresc să se „aventureze” cu maşina, la distanţe mai mari.

Excursii scurte, de câteva ore sau de o zi, pot fi făcute pe Cozla sau Pietricica, pe Cernegura, Cârloman şi pe celelalte înălţimi care alcătuiesc cununa muntoasă din jurul oraşului şi dispun de trasee amenajate, care pot fi „abordate” în orice anotimp. Pe lângă faptul că au numerose poieni, izvoare şi pâraie – excelente locuri de popas – toate aceste înălţimi oferă panorame extraordinare asupa oraşului şi a văii Bistriţa – locuri ideale pentru contemplaţie şi meditaţie şi de ce nu, locuri unde poţi sta la un picnic „pascal” cu prietenii, bucurându-te de bucatele tradiţionale precum ouă rosii, prăjituri, cozonac si de o bine meritată odihnă.

Turiştii care doresc să primească Lumina Sfântă de Paşti la Piatra Neamţ pot participa la Slujba de Înviere într-o suită de lăcaşuri ale căror nenumărate daruri sfinte, icoane şi odoare cu o valoare duhovnicească şi istorică deosebită, mângâie de sute de ani sufletele celor care cu credinţă, evlavie şi speranţă în bunul Dumnezeu le păşesc pragul.
Începînd cu ctitoria lui Ştefan cel Mare – Biserica Sfântul “Ioan”– din incinta Curţii Domneşti, şi continuând cu Biserica “Buna Vestire” şi Schitul Draga din Cartierul Dărmăneşti, Biserica din Văleni cu hramul „Schimbarea la Faţă”, Biserica “Adormirii Maicii Domnului” din Vânătorii Pietrei, Biserica Doamna, Biserica Precista,şi nu numai, toate aceste lăcaşuri încarcate de istorie şi tradiţie – sunt monumente istorice de nepreţuită valoare în zidurile cărora s-a păstrat nealterată priceperea, statornicia şi dragostea de frumos ale unui popor.

Un mare număr de obiective turistice, dintre cele mai diverse, sunt dispuse spre toate punctele cardinale, depărtându-se până dincolo de hotarele judeţului şi făcând legătura cu alte zone tot atât de generoase şi interesante, cum sunt cele din judeţele Suceava, Harghita, laşi şi Bacău.

Datorită numărului mare de schituri şi mănăstiri vechi risipite pe întinsul judeţului Neamţ, această zonă a devenit, în timp, una dintre cele mai căutate zone pentru turism ecumenic.
La orice manastire te-ai duce vei avea parte de aceeasi atmosfera de impăcare sufletească. Dăcă alegi să mergi pe Valea Bistriţei, spre Cheile Bicazului şi Durău – mănăstirile Bistriţa, Pângăraţi şi Bisericani constituie un bun prilej pentru a redescoperi cărările celor care au văzut în acest ţinut un loc binecuvântat de Dumnezeu, împodobindu-l cu mărgăritare – nestemate aşezăminte monahale ale domnitorilor Moldovei – Alexandru cel bun, Ştefan cel Mare, Petru Rareş.

Megând spre Târgu Neamţ pe drumul Marilor Mănăstiri însemnă să străbaţi o regiune înţesată de aşezări cu o istorie multiseculară, care poartă pe chipul lor nu numai însemnele noului ci şi mărturiile unei arhitecturi de veche tradiţie populară, caracterizată prin simplitate, echilibru şi armonie, prin imaginaţie şi statornică dragoste pentru frumos. Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ sau mănăstirea Secu sunt aşezeminte monahale încărcate de tradiţie şi de istorie iar poposirea aici, va fi un bun prilej de a uita de grijile cele trecătoare şi vremelnice. Mai sunt multe alte manastiri, unele chiar ascunse de turisti si viata comercială. Daca vrei să te bucuri de această sărbătoare departe de lumea zgomotoasă, mergi la mănăstirile mai mici, mai retrase, cum este Mănăstirea Sihăstria şi Schitul Sihla sau Schitul Vovidenia.

Aşadar, dacă vreţi să primiţi Lumina Sfântă din noaptea Învierii într-un lăcaş de cult din Piatra Neamţ sau din judeţ aveţi mai multe opţiuni din care puteţi alege. Veţi fi întâmpinaţi cu salutul tradiţional „Hristos a Înviat!”, vă puteţi bucura de un peisaj impresionant şi vă puteţi întoarce acasă reîncărcați cu linişte sufletească.

Tag-uri: , , , , , ,

Comentariile sunt inchise.

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin

© 2018 Viziteaza Piatra Neamt - Primaria Municipiului Piatra Neamt