Festivalul Fructelor de Pădure, editia a V-A | Piatra Neamt, 19-20 septembrie

piatra.neamt.cuiejdi


În perioada 19-20 septembrie 2014 va avea loc la Piatra Neamt cea de a V-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure, un eveniment gastronomic, cu accent pe fructele de pădure, singurul organizat în judeţul Neamţ, la care participă pensiuni din judeţ şi din ţară, cercetători, profesori, producători de produse din fructe de pădure, organizaţii nonguvernamentale, ansambluri şi solişti de muzică populară şi uşoară, meşteri populari şi alte entităţi implicate în turism.


Anul acesta, la cea de a V-a ediţie, în prima zi a festivalului (vineri,19 septembrie 2014) va avea loc simpozionul intitulat „ Fructele de pădure” eveniment care va reuni în dezbateri cercetători, producători industriali de conserve din fructe de pădure, producători de conserve realizate prin metode tradiţionale, producători de medicamente naturiste şi produse cosmetice, pensiuni, reprezentanţi Romsilva, elevi de la liceele de profil şi alţi actori implicaţi în turism.


În cea de a doua zi va avea loc expoziţia de gastronomie, cu degustare de produse, în care pensiunile şi ceilalţi expozanţi îşi vor prezenta produsele specifice preparate din fructe de pădure, precum şi meniuri specifice anumitor pensiuni. Se vor organiza 3 concursuri de genul:
„Cel mai gustos preparat din fructe de pădure” ( afine, zmeură, fragi, mure, merişoare, coacăze negre şi roşii, agrişe, măceşe, soc);
„Cel mai gustos preparat din ciuperci de padure
„Cel mai prezentabil meniu de pensiune (meniul va include mic dejun, prânz şi cină).


În aceeaşi zi, pe scenă vor evolua ansambluri şi solişti de muzică populară şi uşoară, iar alături de locaţia expoziţiei gastronomice va fi amenajată o expoziţie de artă populară, unde meşteri populari autentici îşi vor prezenta obiectele de artă populară.


PROGRAMUL EVENIMENTULUI


Vineri 19 septembrie 2014 – Hotel Central Plaza


17.00 – 19. 00 Simpozion ”Resursele naturale ale pădurii – un produs turistic ecologic”


Sâmbătă 20 septembrie 2014 – Parcarea suspendată de peste paraul Cuiejdi


10.00 – 10.30 Deschiderea oficială a evenimentului
10.00 – 20.00 Expoziţie de gastronomie, cu degustare, concursuri
10.00 – 20.00 Spectacole folclorice şi de muzică uşoară
10.00 – 20.00 Expoziţie de artă populară


Festivalul Fructelor de Pădure este un eveniment gastronomic cu un accent deosebit pe fructele de pădure, care se găsesc din abundenţă în pădurile din judeţul Neamţ şi este un brand al judeţului. Evenimentul are menirea de a promova pensiunile şi toţi actorii implicaţi în turism care utilizează sau care prepară tot felul de produse din fructe de pădure, fie după reţete tradiţionale, fie cu tehnologii industriale, încercând în acest mod de a aduce în actualitate, mai mult decât se face deja, fructele de pădure pe care omenirea le-a utilizat din cele mai vechi timpuri: sub formă de alimente, medicamente sau produse cosmetice, fructele de pădure constituie o resursă naturală bogată şi plină de proprităţi benefice pentru organismul uman. Extinderea utilizării acestora de către pensiuni, în meniurile zilnice oferite turiştilor, sub formă naturală sau preparate prin reţete tradiţionale, fără conservanţi industriali, va conduce la mărirea numărului de turişti, care apreciayă din ce în ce mai mult meniurile naturiste, ecologice.TRADIŢII ROMÂNEŞTI PROMOVATE ÎN CADRUL EVENIMENTULUIFructele de pădure sunt utilizate din timpuri străvechi în alimentaţie şi sunt cunoscute de tot atâta timp efectele lor benefice asupra organismului uman. Zona de munte este recunoscută ca fiind dintotdeauna utilizitoare de fructe de pădure. Fructele de pădure şi preparatele culinare din fructe de pădure sunt recunoscute şi apreciate atât în ţară cât şi în străinătate. Dulceţurile tradiţionale româneşti, deserturile preparate din fructe de pădure şi alte preparate gătite în stilul bucătăriei româneşti constituie o reuşită a gastronomiei româneşti şi un produs turistic foarte apreciat. Prin urmare evenimentul promovează gastronomia românescă şi totodată pensiunile de la noi.


Festivalul Fructelor de Pădure este un eveniment organizat de ASOCIATIA NATIONALA DE TURISM RURAL, ECOLOGIC SI CULTURAL – ANTREC in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Turism, Consiliul Judetean Neamt si Primaria municipiului Piatra Neamt.

FestFructelor de Padure

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.