Piatra-Neamț cultural: expoziția temporară – „Maeștri ai artei românești”.Colecția Dantes

dantes.piatra.neamt.2015
În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele municipiului Piatra-Neamț 2015 la Muzeul de Artă din Piatra Neamț va fi vernisată expoziția temporară „Maeștrii artei românești – colecția Dantes”, organizată de Complexul Muzeal Județean Neamț și colecționarul Dantes din Iași. În perioada 23 iunie – 23 iulie iubitorii de artă vor putea admira opere semnate de Gh. Tătărăscu, Th. Aman, N. Grigorescu, I. Andreescu, Șt. Luchian, O. Băncilă, Gh. Petrașcu, C.Baba, Al. Ciucurencu, câțiva dintre maeștrii artei românești care vor fi pe simeze.


Prezenta colectiei Dantes pe simezele Muzeului de Artă din Piatra-Neamt înseamnă un număr impresionant de capodopere semnate de cei mai valoroși artiști români, oferite publicului spre bucuria ochiului și a sufletului și împlinirea visului colecționarului de a nu lăsa lucrările de arta să moară, închise in seifuri sau pe rafturi de depozit.
Așa cum mărturisea și K. H. Zambaccian “operele de artă sunt creațiile celor mai dotați fii ai tării și bucuria de ale fi putut înțelege nu trebuie să se transforme intr-un privilegiu pentru cei putini, ci imi incumbă datoria de a le reda oamenilor.”


Colectia Dantes se prezinta iubitorilor de artă precum un colier de perle; mari personalitati ale artelor vizuale romanești sunt reprezentate: de la Gheorghe Tăttărăscu la Comeliu Baba, de la Theodor Aman și Ion Andreescu la Tuculescu și Mircea Ciobanu, de la Ștefan Luchian, Gheorghe Patrașcu și Iosif Iser la Nicolae Tonitza, Rudolf Schweitzer-Cumpana și Alexandru Ciucurencu.


Peisajul, fie el citadin sau marin peisajul ca “stare de suflet”, naturile statice, portretul precum și compozițiile centrate pe figura umana se întâlnesc intr-un univers creat de personalitatea gustul estetic al colecționarului.


Este suficient sa selectez cateva dintre cele mai importante lucrari, intre care, opere semnate de Gh. Tattarascu, Theodor Aman, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Octav Bancila, Gheorghe PatraȘcu, Francisc Șirato, Jean Steriadi, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Victor Brauner, Alexandra Ciucurencu, Comeliu Baba, Ion Tuculescu, Max Herman Maxy, Constantin Piliifia, Horia Bernea sau Vasile Grigore, spre a aprecia potențialul creator romanesc.


Cele peste 100 de lucrări expuse constituie un patrimoniu valoros și care, cu siguranță, va fi integrat in patrimoniul actual. Gestul colecționarului are semnificația unei dăruiri către toți cei interesați de spiritul creator al romanilor, care au impresionat adesea prin inventivitatea și harul lor transcendent.


Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă Piatra Neamț în perioada 23 iunie – 23 iulie 2015.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.