Festivalul Dacic Petrodava – Origini | ediția a-III-a | Piatra-Neamț, 26-27 mai 2018Municipiul Piatra-Neamt, unde se află cetatea dacică Petrodava, cetate ce aparţine civilizaţiei dacice începând cu secolul II î. H. găzduieşte la sfârşitul acestei luni Festivalul Dacic Petrodava, cel mai important eveniment de gen din zona Moldovei care anul acesta va reuni aproape 200 de membri ai celor mai importante trupe de reconstituire istorică din întreaga ţară.

În perioada 26-27 mai 2018 va avea loc la Piatra-Neamț cea de a-III-a ediție a Festivalului Dacic ,,Petrodava”. Evenimentul este unul interactiv unde vizitatorii pot vedea şi trăi vremuri de mult apuse în cadrul taberelor romane şi dacice. Vor putea petrece momente creative în ateliere de prelucrare a osului, lemnului şi monetărie. Deasemeni vor putea încerca plantele miraculoase ale dacilor, vor prelucra arme şi se vor putea delecta cu jocurile antice. În cadrul festivalului nu vor lipsi luptele gladiatorilor, dansurile de inspiraţie antică, iar cel mai aşteptat moment al evenimentului va fi asaltul legiunilor romane asupra Cetăţii Petrodava.

Activitățile vor avea loc pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamt.

Atelierele meşteşugăreşti

Atelierul – Officina scriptoria

Oferă o parte de istorie scrisă şi reprezentată vizual care va încanta întreaga audienţă, de la mic la mare.
Mai multe replici după obiecte de uz casnic din viaţa cotidiană civilă şi militară din antichitatea romană se află în compunerea atelierului, de exemplu: replică a celebrei hărți a Imperiului Roman de la începutul secolului V p.Ch., Tabvla Pevtingeriana, replici după recipiente pentru păstrat uleiuri, parfumuri, cerneluri; obiecte de igienă și întreținere personală (strigilis, bureți naturali), accesorii și obiecte de podoabă (fibule, ace de păr, piepteni), obiecte cu caracter magico-religios (tabella defixiones), însemne și reprezentări ale puterii imperiale romane (imagini și busturi de împărați) etc.
Un alt punct de atracţie în cadrul atelierului îl reprezintă modul de realizare a scrisului în antichitate pe suporți de papirus, pergament și tăblițe cerate. Grafia latină este prezentată în acest cadru în cele mai mici detalii, începând cu pregătirea instrumentelor de scris (styli), prezentarea literelor și cifrelor latine, precum și modul de redare a acestora pe suport de papirus cu cerneală sau pe tăblițele cerate prin incizarea cu ajutorul obiectelor ascuțite.

Atelierul militar – Officina Militaris.

Aici se vor realiza replici din alamă/fier după tăbliţele militare de identificare utilizate de armata romană imperială pentru recuperarea soldaţilor căzuţi în lupte cât şi pentru organizarea mai eficientă a efectivelor militare active.
Aceste tăbliţe deveneau bunuri de mare preţ pentru soldaţi, ele fiind purtate în huse speciale de piele sau la gât. Procesul de realizare a acestor tăbliţe metalice de tip signacvlvm va avea loc în în fața vizitatorilor, constând dintr-un set de pansoane cu care se imprimă pe tăbliţe, prin batere, datele de identificare ale soldatului: nomen, praenomen, cognomen, unitatea militară din care făcea parte, rangul şi uneori, date cu caracter personal.

Atelierul Officina monetaria

Vizitatorii vor avea ocazia de a primi explicații de specialitate și de a asista la întregul proces de fabricare a monedelor (replici), exact așa cum se desfășura în urmă cu două milenii. Sub îndrumarea personalului specializat, poti contribui la preparea, topirea și turnarea pastilelor monetare și, mai apoi, la baterea efectivă a monedelor cu matrițele din dotarea atelierului. Atelierul prezintă replici monetarea după: a) denarul roman emis de împăratul Traian (98-117 p.Ch.) în anul 107 p.Ch. în amintirea victoriei din Dacia; b) avrevs-ul emis în anul 118 p.Ch. de împăratul Hadrian (117-138 p.Ch.) în amintirea părintelui său adoptiv, împăratul Traian; c) avrevs-ul emis la sfârșitul secolului II p.Ch. de către împăratul Septimivs Severvs (193-211 p.Ch.) în onoarea dinastiei sale; și c) koson-ul dacic emis cândva în cursul secolului I a.Ch. pentru regalitatea de la Sarmizegetusa

De sâmbătă istoria prinde viaţă, iar vechia cetate a Petrodavei se va întoarce cu peste 2.000 de ani în urmă pentru a povesti istoria ultimilor daci liberi. Festivalul Dacic Petrodava-Origini cuprinde sâmbătă şi duminică spectacole de reconstituire istorică susţinute de aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori.

Programul Festivalului Dacic Petrodava, ediția a III-a – Origini – :

Sâmbătă, 26 mai 2018

12.00 – Ceremonia oficială de deschidere a festivalului ;
12:30-12:45 – Prezentarea taberelor si a atelierelor meșteșugărești;
13.00 – Deschiderea taberelor și atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)
18.30 – Dansuri antice;
Prezentări și demonstrații de tehnică militară daco-romană
Morituri te salutant! Lupte de gladiatori.
20.00 – 20.30 – Primele confruntări dintre daci și romani
21.00 – Paradă de noapte cu torțe
Traseu :Teatrul Tineretului – Casa de Cultură a Sindicatelor – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului.

Duminică, 27 mai 2018

12.00 – Deschiderea taberelor și atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)
16.15 : Dansuri antice ;
Lupte de gladiatori ;
17.00-17.30 – A doua confruntare între daci și romani;
Salutul trupelor și închiderea festivalului.

La ediția din acest an a evenimentului vor participa cele mai mari trupe de reconstituire istorică antică din România: Garda Apulum din Alba-Iulia, Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca și Geto-Dacii din Moldova, cu un efectiv de peste 100 de reenactori.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.