Istoricul orasului Piatra Neamt

Ziua orasului: 24 iunie

Beneficiind de un cadru natural deosebit si de legaturi facile spre toate punctele cardinale, teritoriul de astazi al municipiului Piatra Neamt a constituit o permanenta vatra de locuire. Cele mai vechi marturii arheologice provin din asezarea de la Poiana Ciresului (pe malul paraului Doamna) si dateaza din paleoliticul superior, fiind caracteristice culturii de tip gravettian.

Ulterior, timp de peste doua milenii, populatia neolitica de la poalele Cozlei si Pietricicai va cunoaste o rodnica evolutie, exprimata printr-o cultura materiala ce se desfasoara din Precucuteni pana in faza Cucuteni B. Este epoca in care s-au constituit si dezvoltat asezarile de la Izvoare si Valeni si au fost create acele capodopere ale ceramicii cucuteniene.

Din epoca bronzului stau marturie cimitirul si asezarea din cartierul Ciritei, in care s-au pastrat numeroase arme, vase, unelte si podoabe produse in secolele XIII-XII i.e.n.

Dar cele mai semnificative marturii din istoria indepartata a municipiului sunt cele care se incadreaza in  civilizatia geto-dacica (pe inalţimile Batca Doamnei si Cozla). Amploarea, bogatia si forta acestor centre, a caror maxima inflorire a fost intre sec. I i.e.n. si I e.n., au determinat identificarea lor cu „Petrodava”, mentionata in lucrarea „Geografia” de Ptolemeu. Alte vestigii au fost descoperite la Izvoare (sec. IV e.n.), la Lutarie (sec. V-VI e.n.) si pe Batca Doamnei (sec. XII-XIII e.n.)

Prima atestare intr-un document extern este din 1387 si intr-un document intern din 31 iulie 1431, cand Alexandru cel Bun daruieste Manastirii Bistrita „…o casa a lui Craciun din Piatra”. Asezarea cunoaste o importanta dezvoltare in timpul lui Stefan cel Mare, cand a fost construita Curtea Domneasca, Biserica „Sf. Ioan” si Turnul-clopotnita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.