OBIECTIVE TURISTICE

Municipiul Piatra Neamţ, supranumit “Sinaia Moldovei”, este atestat documentar din anul 1387 şi găzduieşte obiective turistice, cum ar fi: Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaş”, precum şi Complexul Monumental din epoca lui Ştefan cel Mare.

Iubitorii de istorie si de frumos pot vizita Ansamblul Arhitectural „Curtea Domneasca”, numeroasele muzee si biserici vechi din Piatra Neamt sau parcurge traseul de drumetie de pe muntele Batca Doamnei unde se afla ruinele cetatii dacice „Petrodava”. De altfel, trasee de drumetie sunt amenajate pe toti muntii care inconjoara orasul.

Partia de schi pentru avansati (in proiect fiind constructia altor doua: pentru incepatori si de dificiltate medie) si partia de tubing pentru copii de pe muntele Cozla, impreuna cu toate amenajarile aferente acestora, fac din Piatra Neamţ principalul punct de atractie pe timpul iernii pentru locuitorii din nordul tarii si nu numai.

Pe timpul verii, Strandul Tineretului de la poalele muntelui Cernegura, cel mai mare si mai modern din regiunea de NE, primeste anual zeci de mii de vizitatori. Complet reamenajat in urma unei investitii de peste 4 milioane de euro, este dotat cu doua bazine in aer liber, terenuri de tenis si fotbal cu gazon artificial, terenuri de volei pe nisip si baschet, piste de skateboard si role, spatii de joaca pentru cei mici, teren de paintball, terase, cluburi si discoteci. Cei care doresc, pot alege sa petreaca o perioada mai mare aici intr-una din cele 30 de casute de vacanta sau la una dintre cabanele cu mai multe apartamente construite aici.

Stadionul Municipal – proprietate a municipiului Piatra Neamt indeplineste standardele UEFA pentru organizarea competitiilor nationale si internationale, iar pentru aceasta a fost dotat cu nocturna si la terenurile de antrenament, s-au reabilitat tribunele, s-a realizat imprejmuirea moderna a stadionului, s-a amenajat o pista de atletism, iar terenul de antrenament a fost acoperit cu gazon sintetic, incalzit electric. Capacitatea stadionului a fost marita la 17.500 de locuri. Constructia uneia dintre cele mai mari Sali Polivalente din tara, cu o capacitate de 40.000 de locuri este in curs de finalizare.

„Centrul de sanatate si intretinere AnaSpa” reprezinta o buna o alternativa in zilele mohorate. Atractia principala este sauna, cea care a adus renume orasului datorita pietrei de rau folosite. Unicat este si camera de sare, o „solnita” uriasa care atrage prin puritatea aerului; sarea adusa special de la Praid ofera conditiile unei saline naturale. Hammam-ul (baia turceasca traditionala), piscina si jacuzzi sunt alte optiuni oferite de centrul de sanatate.

Alte două mari proiecte, Traseul turistic pe Muntele Pietricica si Instalatia de Transport pe cablu intre Pietricica si Cozla, vor transforma cu siguranta orasul Piatra Neamt intr-un mic paradis turistic.

Traseul turistic pe Muntele Pietricica va fi realizat din succesiuni de alei şi pachete de trepte. La cota 35m se va amenaja o constructie ce va servi drept punct de plecare pentru liftul inclinat care va continua ascensiunea pana pe varful Muntelui Pietricica. Cabina liftului va fi panoramica si va da calatorului sansa unei perspective unice asupra orasului pe timpul ascensiunii catre varf.

O alee pietonala ce va avea in total o lungime de aprox. 250m va urma panta terenului cat mai fidel din dorinta de a-l integra in cadrul natural pe care il parcurge, dar vor exista corecturi acolo unde este necesar pentru a se realiza un parcurs care sa nu oboseasca si care sa fie cat mai accesibil. Traseul va fi prevazut cu zone de odihna si belvedere.

Instalatia de Transport pe cablu intre Pietricica si Cozla va realiza o legatura de 2,5 km intre muntele Pietricica si muntele Cozla. Transportul se va realiza cu 2 cabine cu podea din sticla transparenta, a cate 40 de locuri fiecare.

Placa turnanta pentru turismul din regiunea de Nord-Est a tarii, Piatra Neamt constituie un punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc spre Durau, la poalele muntelui Ceahlau ori spre Cheile Bicazului, fie spre Targu Neamt, pe drumul manastirilor. Orasul are o bogata viata culturala, aici avand loc anual festivaluri internationale de teatru, muzica si arte plastice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.